Úvod do VGC: 4. Vyšlechti si pokemona!

Jsi úplný nováček, co se kompetitivního hraní týče? Rád bys hrál pokemony proti nejlepším hráčům světa? Tento článek ti poradí, jak začít a vysvětlí základní mechaniky hraní pokemonů na profesionální úrovni.

Volně přeloženo podle anglického návodu @TamtamVGC. Originální článek v angličtině si můžete přečíst zde.

Odkazy na jednotlivé články

Část 4. – Vyšlechti si pokemona!

Nyní sis jistě odzkoušel/a pár týmů, ať už přes showdown, nebo QR kód. Nicméně QR týmy nejsou povolené na oficiálních turnajích, což nás přivádí k otázce: Jak si vyrobit vlastní tým?

Nabízejí se ti dvě možnosti: buď legitimním způsobem – a to dlouhými bolestnými hodinami strávenými šlechtěním a EVčkováním – a nebo prostřednictvím hackování. Kvůli tomu, jaký žrout času je legitimní trénování, spousta hráčů se uchyluje k použití hacků, které však zároveň nepřináší žádné výhody pro kompetitivní hraní. Někteří však tvrdí, že právě tím ušetřením času dochází k zisku výhody. Ten čas by se dal například strávit tréninkem.

Hackování je kontroverzním tématem, které vždy rozvíří vody během pokemoních diskuzí, kvůli čemuž je ostatně většinou členů VGC komunity považováno za tabu. Přesto ti v tomto článku představím tuto metodu a nechám pouze na tobě, zda ji využiješ.

4.1 Legitimní cesta šlechtění

Pokud chceš získat pokemona legitimní metodou, je na čase naučit se správnému šlechtění – tak zvanému breedingu. Především je nutné se seznámit s:

Obecnými šlechtitelskými mechanikami: když se dva pokémoni páří, z vejce se vždy vylíhne stejný druh pokemona jako samice. Aby se pokemoni mohli pářit, musí být ve stejné křížící skupině (egg group). Nicméně každý nelegendární pokemon se dá křížit s Dittem, který je vlastně taková výjimka tohoto pravidla. Pokud se pokemon spáří s Dittem, výsledný potomek bude vždy stejného druhu jako onen pokemon, bez ohledu na pohlaví. Potomek může po rodiči zdědit leckteré vlastnosti, například útoky, schopnosti (a.k.a. ability), povahu či IV v závislosti na splněných podmínkách. Pokud se ti nelíbí nelegální metody, minimálně 4IV ditto se dá rovněž chytit chainováním, o kterém tu napíši v dalším článku

4.2 Co budeš potřebovat?

Ditto: Ditto je pokemon schopný pářit se s jakýmkoliv pokemonem kromě legendárek a ditta. IV obou rodičů je děděno jejich potomky, přičemž ty, pokud možno, máš rodiče s dobrými IV. Nejvíce ti pomůže 6IV ditto, což znamená, že ve všech šesti statech má perfektních 31 IV. Jak takového získat? Buďto velkým štěstím při chytání nebo výrobou, případně pokud se obrátíš na někoho z nás, jistě ti takového můžeme poskytnout.

Synchronizeři: pokémoni se schopností Synchronize mají efekt, že pokud je máte na prvním místě v partě, potkaní pokemoni mají 50% šanci mít stejnou povahu. Příkladem je například Abra či Espeon. Tito pokemoni jsou obzvláště užiteční při chytání legendárek a ditta a nastávajících rodičů používaných k breedování.

IV Judge: Stojí vedle PC v Battle Tree. Pokud jsi vylíhl alespoň 20 pokemonů, promluv si s ním, a on ti upgraduje PC o funkci hodnocení IV, což ti pomůže zhodnotit IV pokemona z pohodlí počítače. Hodnoty, které tě zajímají, jsou „Best“ (31 IV) a „No Good“ (0 IV).

Destiny Knot: Když se pokemoni páří, předávají do další generace 3 IV náhodně vybrané od obou rodičů. Nicméně s destiny knotem se toto číslo zvýší na 5. Což dělá z destiny knotu nezbytnou součást tvého breedovacího inventáře.

Everstone: Když rodič drží everstone, jeho Povaha se se stoprocentní pravděpodobností přenese na jeho potomky. Nejsnáze jej získáš poražením Ilimy v jeho domě v post-gamu

Pokemon s Flame Body/Magma Armor: když máš v partě pokemona s touto schopností (Např. Volcarona, Talonflame), sníží se počet kroků potřebných k vylíhnutí vajíčka na polovinu.

Druhý rodič: Ve většině případů můžeš budoucího rodiče jednoduše chytit v přírodě, ale když toto není možné (třebá máš jinou verzi, nebo sháníš hidden abilitu), můžeš pokemona získat výměnou přes GTS.

Už máš vše, co potřebuješ? Bezva! Tak můžeme pokračovat!

4.3 Vzhůru na Ranč!

Nejprve se ujisti, že máš v týmu pokemona s abilitou Flame Body či Magma Armor, a že tvůj ne-dittí rodič má správnou schopnost a dědičné útoky, které chceš předat jeho potomkům. Křížení je velice zjednodušené: vyraž na Paniola Ranch a dej oba pokemony (jeden by měl držet Destiny Knot, druhý, ten se správnou povahou, Everstone) do opatrovnictví. Jeden z těchto pokemonů by měl mít v ideálním případě vícero IV v takové hodnotě, v jaké je chceš (typicky Best), aby se docílilo správného využití Destiny Knotu.

Pak už jen běhej v kolečkách před statkem, než se breederka před ním do zamyšlené polohy – to je znamení, že se objevilo vejce. V tuto chvíli si s ní stačí promluvit a ona ti vejce předá. Vejce se v pokemoních hrách líhnou chozením. Čili se s vajíčkem v týmu vrať k dělání kruhů před rančem, než se ti vejce vylíhne.

Nezapomeň čas od času zkontrolovat v počítači IV staty vylíhlých pokemonů. Pokud jsou lepší, než staty rodiče, pokemona za rodiče vyměň. (Nezapomeň mu předat rodičův předmět!)

Typicky si hráči kříží své pokemony tak, že prolezou drobnou skulinkou pod rančem, kde nasednou na taurose či stoutlanda a točivým pohybem circle-padem nasčítávají kroky, ačkoliv zůstávají na jednom místě. Křížení je nicméně zdlouhavý, opakující se proces, takže je ideální k multitaskingu – můžeš se při něm například dívat na svůj oblíbený seriál.

Když křížíš, měj na paměti, že ne moc často potřebuješ 6IV pokemona (má 31IV ve všech statech). To se děje pouze u mixed útočníků, kteří nejsou při hraní až zas tak častí. Čili ti bohatě stačí 5IV, někdy i dokonce 4IV u pouze defensivních pokemonů.

Póza chovatelky se skříženýma rukama značí, že našla nové vejce

4.4 EV trénink

Gratuluji! Právě jsi vylíhl svého prvního perfektního pokemona! Nyní je tvým úkolem jej EV-vytrénovat. Pokaždé, když pokemon získá zkušenosti za poražení jiného, dostane také určitá EV ve statu, který je asociován s poraženým pokemonem.

Předtím, než začneš s EV tréninkem, je opět třeba se připravit. Kromě EV spreadu (rozložení EV na pokemonovi) potřebuješ následující:

6 Power předmětů: když je držen pokemonem, Power předmět zvýší EV stat s ním asociovaný o 8, což výrazně urychluje trénink. V USUM se navíc tyto předměty povalují po světě. Jsou to: Power Anklet (zvyšuje rychlost), ležící na Poni Plains, Power Band (speciální obranu) na Poni Gauntlet, Power Belt (obranu) na Royal Avenue po promluvení s karatistou, když zároveň vlastníš TM Acrobatics, Power Bracer (útok) na Poni Coast, Power Lens (speciální útok) na Poni Meadow a Power Weight (HP) v Resolution Cave. Pokud potřebuješ přesnější lokace, google ti jistě poradí.

Silný pokemon s útokem False Swipe: False Swipe je zraňující útok, který nikdy neporazí pokemona. Vždy, když by ho již měl porazit, sníží jeho zdraví na 1HP. Toto je velmi užitečné jak při chytání legendárek (více info později), tak při tzv. „chainování“ (tj. řetězování), neboť pokemoni s nízkým zdravím mají větší tendenci volat o pomoc.

Adrenaline Orbzvyšuje šanci, že cizí pokemon zavolá o pomoc, což chainování usnadňuje. Dá se sehnat levně v každém Pokémon centru.

Pokemon s PokéRusem: PokéRus je čistě pozitivní virus, který zdvojnásobuje počet EV získaných pokemonem. Šance, že se virus rozšíří mezi tvé pokemony, existuje při každém započetí zápasu. Čili můžeš ze zápasu klidně i utéct a stále máš šanci k nakažení. Jelikož je PokéRus extrémně vzácný, nejsnadnější způsob, jak ho získat, je vyměnit s někým pokemona za pokemona již nakaženého. S tím ti rádi pomůžeme 🙂

Zatímco zdvojnásobení EV nikdy nezmizí, PokéRus přestane být infekční na všech pokemonech, kteří jsou v týmu ve chvíli, kdy na konzoli udeří půlnoc. Proto si vždy schovávej některé nakažené pokemony v počítači, kde nic takového nehrozí.

Papír a tužku:  abys mohl sledovat, kolik už jsi nasbíral EV v každém statu.

Teď, když máš vše, co potřebuješ, mrkni na tuto stránku v angličtině, kde najdeš vše o EV tréninku a také využití plodin při upravování EV. EV-snižující plody bys měl začít sázet v Poké Pelagu ihned, abys jich nasbíral co nejvíce.

4.5 Poslední dolaďování

Když má tvůj pokemon potřebná EV, jsi skoro hotov! Ve většině případů chceš svého pokemona vyvinout. V tom případě je dobré trénovat buď v Battle Buffetu, porážením Elitní čtyřky, či chainováním divokých chansey. Není potřeba zvyšovat level po vyvinutí pokemona, neboť současná VGC pravidla před zápasem automaticky a dočasně zarovná level tvého pokemona na 50.

Teď potřevuješ svého pokemona naučit útoky. K těm se dostaneš za použití TMek, Move relearnera v Pokemoním centru u ligy výměnou za Heart Scaley, získatelné jedením v některých restauracích a Move Tutory, kteří po tobě budou na oplátku chtít Battle Pointy (BP), takže ty si také nashromáždi.

V neposlední řadě je určitě prospěšné dát tvému pokemonovy některé PP Upy a PP Maxy, aby ses ujistil, že jim v zápase nedojdou útoky. Důležité jsou typicky u defensivních pokemonů, kteří mají za úkol dlouho vydržet na bojišti. Tyto předměty nejsnáze získáš v denní loterii v Alola Tourist Bureau v Hau’oli. Tato loterie vygeneruje hráčovo ID a pak zkontroluje veškeré tvé pokemony. Když sedí alespoň 2-3 čísla, získáš PP Up či PP Max. I proto doporučuji hodně vyměňovat s různými hráči, ideální je pro toto Wonder Trade.

4.6 Legendárky a Hyper trénink

Legendární pokemoni nemohou být kříženi, čili jak dosáhnout perfektních IV? Odpověď je Hyper Trénink, který ti dovolí navýšit IV výměnou za Bottle Capy (všechny legendárky mají minimálně 3IV, což trochu usnadňuje práci). Ale je tu jeden háček: Hyper Trénink lze provádět pouze na pokemonech na levelu 100.

Při chytání legendárek (V USUM v Ultra Červích dírách) je ideální mít u sebe Synchronizera – pokemona se schopností Synchronize a povahou, jakou chceš na chyceném pokemonovi mít. To ti šance na onu povahu výrazně zvedne. Pokud chytíš pokemona se špatnou povahou, hru prostě restartuj. Rovněž se hodí mít False Swipera.

Když máš legendárku chycenou, chceš začít nejprve s EV tréninkem a až potom ji levelovat na stovku. Možnosti levelování zmiňuji už dříve, ale existuje alternativa double-Plaza Rare Kitchen metoda (anglicky), kterou trvá dlouho zařídit, ale poté dokáže být velmi efektivní.

Když máš legendárku na stovce, potřebuješ ony Bottle Capy. Nejjednodušší způsob je 2-Star Treasure Hunt trick ve Festival Plaze. Najdi VIP, který ji nabízí a použij ji. Při prvním použití máš jistotu zisku Bottle Capu. Následně ji odejmi a znovu zakup a pořád dokola, až budeš mít Bottle Capů dostatek. Pak se vydej do Hau’oli a vytrénuj svou legendárku!

4.7 Alternativní cesta: Hackování

Možná nemáš čas na křížení a Hyper Trénink, nebo ti tento proces přijde zdlouhavý. Můžeš i tak hrát VGC? Jistě, pokud ti nevadí hackovat. Jak správně očekáváš, hackování není povolené a použitím špatně nahackovaného pokemona si snadno koleduješ o diskvalifikace z turnaje. Nicméně správně nahackovaný pokemon se nedá poznat od legitimního.

Nejprve si uvědom: hackuj pouze získatelné pokemony! V turnajích nelze použít ilegální pokemony, a dokonce ani nejdou vyměnit, takže jsou téměř k ničemu. Rovněž některé očividné cheaty typu změna pohlaví můžou vézt ke tvému zabanování z online funkcí hry, čili to nedělej.

Aby sis vytvořil pokemona, musíš si hacknout konzoli a  stáhnout Save Manager/Editor a PkHeX. Stoprocentně se ujisti, že všichni pokemoni, které tímto vytvoříš, jsou legitimní, jinak můžeš být vyloučen z turnaje. Pokud si tak technicky zručný, že se ti podařilo nahackovat si konzoli, jistě to pro tebe nebude problém.

Někteří mohou nesouhlasit s mým rozhodnutím přidat hackování do tohoto článku, jelikož je normálně tabu. Nicméně bez pomoci hackera, který mi věnoval 6IV ditta, bych pravděpodobně vzdala snahu hraní VGC. Čili chci pouze ostatním hráčům ukázat všechny možnosti, aby si mohli hru užít bez ohledu na to, zda mají čas na křížení a trénování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *