Úvod do VGC: 5. Cesta na světový šampionát

Jsi úplný nováček, co se kompetitivního hraní týče? Rád bys hrál pokemony proti nejlepším hráčům světa? Tento článek ti poradí, jak začít a vysvětlí základní mechaniky hraní pokemonů na profesionální úrovni.

Volně přeloženo podle anglického návodu @TamtamVGC. Originální článek v angličtině si můžete přečíst zde.

Odkazy na jednotlivé články

Část 5. – Cesta na světový šampionát

Nyní, když máš konečně svůj tým ve hře, si můžeš pokládat otázku: jsi připraven účastnit se skutečných turnajů? Odpověď je ano! Prakticky každá místní komunita ráda uvítá nového hráče, takže nezoufej, pokud nevíš, zda jsi již schopný vyhrávat. Prostě jdi a bav se!

5.1 Turnaje a CP

VGC má 5 oficiálních typů sankciovaných (bodovaných) turnajů: Premier Challenge (PC), Midseason Showdown (MSS), Regional Championship a Special Events (Regs a SPE), International Championship (Nats) a World Championship (Worlds). Na každém z nich, krom Worlds, můžeš získat body do žebříčku (Championship Points – CP) za dobré umístění. Získání dostatečného množství CP ti získá pozvánku na Worlds.

Rozdíly mezi nimi jsou následující:

PC: jsou obecně menší, lokální turnaje, na nichž můžeš získat jen menší množství CP. Jsou to krátké jednodenní turnaje, ideální příležitosti pro začátečníky jako jsi ty!

MSS: ačkoliv k tomu může jméno svádět, nekonají se uprostřed sezony, ale po celý rok. Jsou dalším krokem po PC a můžeš na nich získat více CP. Jedná se rovněž o jednodenní, často lokální turnaje, ale narazit na ně můžeš i na programu Regs – ve druhém dni pro hráče, kteří první den vypadli.

Regs/SPE: jedná se o větší, dvoudenní turnaje s výrazným množstvím CP, přitahující hráče i ze vzdálenějších zemí. Krom toho získávají nejlepší hráči rovněž finanční odměnu. Hráči, kterým se v prvním dni daří, postupují do „top cutu“, který se koná druhý den. Pro ostatní bývá připraveno MSS. SPE fungují v podstatě stejně, jediným rozdílem je, že se nehraje o peníze.

Nats: se konají jednou ročně na každém kontinentu. Jedná se o obří třídenní akce, které přitahují široké spektrum hráčů z celého světa a odměnou jim může být obrovské množství CP (Typicky více než dost pro pozvánku na Worlds) a rovněž finanční odměna. Podobně jako na Regs postupují nejlepší z prvního dne do druhého, a nejlepší z druhého do třetího. Pro odpadlíky jsou přichystány MSS a PC

Worlds: světový šampionát, který se koná jednou do roka, a je největším a nejprestižnějším turnajem ze všech. Jenom hráči s určitým množstvím CP jsou pozváni, a jak správně očekáváš, Worlds nabízí největší odměny. Dostat se na Worlds je snem mnoha VGC hráčů.

5.2 Švýcarský systém

VGC turnaje využívají Švýcarského systému, se kterým ses možná už setkal v TCG či třeba v šachách, pro něž byl stvořen. Tento systém páruje hráče se stejným poměrem výher a proher. Například když vyhraješ první zápas, budeš ve druhé kole hrát s hráčem, který rovněž vyhrál. Když prohraješ, budeš hrát s někým, kdo také prohrál. Čím lépe se ti daří, tím obtížnějším protivníkům budeš čelit a naopak. Počet kol se pak odvíjí od počtu hráčů.

Hráči s nejlepším skóre postupují do tzv. top cutu, jehož velikost opět závisí na počtu hráčů. Ten se hraje formou pavouka, čili pokud prohraješ, jsi venku. Buď tedy výrazně opatrnější!

A co se tedy stane, když mají dva hráči stejné skóre? Pořadí se rozhoduje podle hráčovi „resistence“ (odolnosti), která odkazuje na to, s jak kvalitními soupeři se hráč během turnaje střetával. Pokud se jim dařilo dobře, máš odolnost vysokou a naopak. Čili jednoduše řečeno, výhra v prvním kole je jedna z nejklíčovějších pro posun do top cutu.

5.3 Hledání turnajů a cestování na ně

Abys našel turnaje v okolí, můžeš využít Event Locatoru. Ačkoliv jeho užívání není úplně triviální, jedná se o nejlepší způsob, jak najít turnaje v okolí. Většina turnajů je rovněž zviditelňována i jinde, třeba na Twitteru či Facebooku, takže se ujisti, že jsi členem skupiny hráčů ve tvém okolí!

Větší akce, jako Regs a Nats, jsou typicky ohlašovány s velkým časovým náskokem a můžeš je nalézt na oficiální Pokemon stránce. Často mají limitovaný počet míst, takže doporučuji registrovat se pokud možno co nejdříve. Registrace se zpravidla koná online, stránka závisí na organizátorovi. (Nejsnažší je googlit)

Rozhodně doporučuji seznamovat se na turnajích s dalšími hráči: můžete pak cestovat spolu, být ubytovaní na hotelu spolu, a obecně mít nižší náklady a více zábavy.

5.4 Rozdíly mezi turnaji a žebříčkem

Jak už možná víš, žebříčkování a reálné turnaje se od sebe výrazně liší. Hned na první pohled si všimneš, že velké turnaje se hrají ve formátu Bo3 (best of three, na dvě vítězné). Musíš si uvědomit, že se soupeř může přizpůsobit tvému stylu hraní a odhalit tvou strategii. Je tu důležité zachování informací: cokoliv, co ukážeš příliš brzy, může tvůj soupeř využít.

Jelikož budeš proti každému soupeři hrát minimálně dvakrát, není úplně od věci dělat si poznámky o jeho pokémonech, abys věděl, co v dalších zápasech můžeš očekávat. Získej informace o jeho útocích, předmětech, případně dokonce EV a povahách jeho pokemonů. Řekněme, že oba máte incineroara. Podle pořadí Intimidatů na začátku hry můžeš určit, který z nich je pravděpodobně rychlejší.

Častokrát se mě lidé ptají, co s sebou na turnaj. Tak tady je krátký seznam: konzoli, hru s legálním VGC týmem, nabíječku, blok a tužku, pití a případně drobnou svačinu na přestávky mezi koly. A hlavně dobrou náladu!

5.5 Komunita

Když už jsi byl na turnaji či dvou, možná se chceš stát členem větší komunity. Přestože Trainer Tower působí jako kanál pro VGC a Smogon pro všechny jiné zápasy, většina VGC komunity sídlí na Twitteru.

Založit si VGC Twitter účet má spoustu benefitů, například snadnější nalézání právě vyhlášených turnajů. Rovněž ti to pomůže být v obraze, co se týče změn pravidel. Občas ti bohužel zkříží cestu nějaká dramata, ale obecně pozitiva převažují negativa.

Také ti může vyvstat otázka: koho sledovat? Přirozeně dává smysl sledovat přátele, které sis již udělal na turnajích. Také není špatný nápad sledovat velká jména, jako komentátory, organizátory, rozhodčí, nejlepší hráče či youtubery. Užij si tweetování!

One Comment on “Úvod do VGC: 5. Cesta na světový šampionát”

  1. Pingback: Úvod do VGC |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *