Shiny pokémoni a jak je potkat

Kromě typických pokémonů, které můžete potkat ve hře, má každý pokémon ještě speciální barevnou mutaci – vyskytuje se v jiném barevném provedení. Tento článek vám nastíní šance, které máte na potkání takového pokémona a ukáže vám metody, jak se jej nejefektivněji pokusit získat.

Shiny pokémon se vyznačuje tím, že má jinou barvu, než normální pokémon, Krom toho, když se s ním potkáte či když ho vysíláte do boje, vyzařuje kolem sebe kruh hvězd. Tito pokémoni jsou velice vzácní a již od jejich objevení jsou cílem mnoha sběratelů. Typickým příkladem může být červený gyarados, kterého potkáte při procházení her Silver, Gold a Crystal.

Při obvyklém hraní je šance, že potkáte shiny pokémona 1/4096. I proto jsou takto vzácní a žádaní. Nicméně existuje několik metod, kterými můžete své šance výrazně zvýšit.

Nejlepší začátek je získat předmět, který se jmenuje Shiny Charm. Díky němu se šance zvýší na 3/4096, čili cca 1/1365. Shiny Charm získáte, když dokončíte pokédex a doletíte do města Circhester. V něm jděte do hotelu po levé straně, vyjeďte výtah a pokračujte pořád doleva. Když si promluvíte s doktorem stojícím u okna, dá vám Shiny Charm

Nyní se můžete pustit do hledání „šajníků“. Na rozdíl od her Gold/Silver/Crystal není zvláštní barva genotypovou, nýbrž fenotypovou vlastností. Což znamená, že křížením shiny pokémonů svou šanci na dalšího nezvýšíte. Další metody z předchozích her, jako opakované rybaření na jednom místě či řetězové porážení pokémona stejného druhu rovněž nebyly prokázané.

Nicméně tu jsou dvě metody, které prokázané jsou. První je známá už z předchozích her. Jedná se o takzvanou Masuda metodu, která spočívá v křížení dvou pokémonů z různých regionů. Ve hře je celkem osm regionů v závislosti na jazykové verzi: ENG, SPA, ITA, FRA, GER, KOR, JPN a CHS. Pro Masuda metodu tedy potřebujete dát do Nursery dva pokémony z rozdílných jazykových verzí. Pravděpodobně hrajete hru v angličtině, čili váš pokémon nemá u jména nic, pokud přišel od jiného hráče s anglickou hrou. Pokud však má pokémon u jména jakoukoliv z výše zmíněných zkratek, je ideální pro Masuda metodu. Čili, pokud ještě nemáte, doporučuji sehnat japonského ditta :). Na obrázku níže můžete vidět španělského Toxela, japonského Mimikyu či čínského Eevee. Povšimněte si zkratek jazyků pod levelem pokémona na pravé straně

S Masuda metodou a Shiny Charmem se vaše šance na shiny pokémona zvýší na 1/512. Výhodou je rovněž, že během hledání shiny pokémona tímto způsobem můžete křížit pokémony vhodné pro soutěžní hraní. Takto vylíhlý shiny pokémon bude rovněž mít velice dobré staty a bude spíše použitelný do turnajů.

Druhou osvědčenou metodou je porážení pokémona v přírodě. Přestože tato metoda zabírá neúměrně větší množství času a pokémon, kterého takto získáte bude mít nejspíše horší vlastnosti, než pokémon, kterého získáte Masuda metodou, stále tato metoda existuje a někteří ji preferují. Je totiž o něco záživnější než Masuda metoda a navíc se dá využít na EV trénink vašich pokémonů. V podstatě musíte neustále potkávat jeden druh pokémona a porážet jej či chytat do pokéballů. Čím víckrát jej porazíte, tím větší šanci na získání shiny pokémona máte. Výhodou rovněž je, že čím víckrát na jedné lokalitě zápasíte s konkrétním pokémonem, tím spíše ho budete opět potkávat.

Počet bojůNásobekŠance
<501x1/1365
502x1/1024
1003x1/819
2004x1/682
3005x1/585
5006x1/512

Poslední metoda zabírá nejvíce času. Bohužel je jediným způsobem, jak získat některé shiny pokémony. Je to resetování. A týká se pouze čtyř fosilních pokémonů: Dracovishe, Dracozolta, Arctovishe a Arctozolta. Tito čtyři pokémoni se nevyskytují v trávě a nejdou křížit. Proto jediným způsobem zůstává oživit je z fosílie, a pokud nebudou shiny, hru vypnout a zkusit znovu. Přičemž v tomto případě máte šanci 1/1365. Hodně štěstí.

Na rozdíl od některých her minulých jsou tu pokémoni, kteří nemůžou být nikdy shiny. Jedná se o startery, které dostanete od Leonta, všechny pokémony, které si vyměníte ve hře, všechny legendární pokémony a „strong“ pokémony, které potkáte při průchodu hrou ve Wild Area a nemůžete je chytit. Naopak v raidách můžete shiny pokémony potkat. Zatím předpokládáme, že šance je stejná, jako u divokých pokémonů.

Novinkou v této hře jsou navíc „Square shiny“ pokémoni. Jedná se o nový typ shiny pokénonů, kde shiny pokémon nevyzařuje hvězdičky, ale místo nich čtverečky. Šance na potkání takového pokémona je údajně 1/16 mezi shiny pokémony, čili 1/21840! Na obrázku dole můžete vidět rozdíl mezi shiny a square shiny pokémonem (Zdroj IGN.com)

Podařilo se vám už potkat shiny pokémona? Pochlubte se svými úlovky! Mně se zatím podařilo získat minccina bez použití jakékoliv z těchto metod i bez shiny charmu.

One Comment on “Shiny pokémoni a jak je potkat”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *