Křížení pokémonů ve Sword a Shield

Křížení pokémonů, často označované anglickým slovem „breeding“ známe už od druhé generace. Při tomto procesu svěříte sestřičkám dva pokémony různého pohlaví. Po čase získáte vejce, ze kterého se vylíhne nový pokémon.

Křížení se Vám může hodit za různými účely: získávání shiny pokémonů, doplňování pokédexu či získání pokémonů vhodných pro soutěžní hraní. Jelikož o získávání shiny pokémonů jsme se bavili již zde, zaměříme se na zbylé dvě činnosti. Práci vám opravdu výrazně usnadní, když budete mít po ruce pokémona Ditta, neboť ten se může křížit s jakýmkoliv pokémonem. Jak získat nejlepšího ditta jsme více rozebrali tady.

Ještě předtím, než začnete pokémony křížit, sežeňte si pokémona se schopností Flame Body a vložte si ho do party. Flame Body se vyskytuje u Carkoala, Coalossala, Litwicka, Lampenta, Chandelura a jako HA (Hidden Ability) u Sizzlipede a Centiskorche. Tato schopnost způsobuje, že se vám vajíčka vylíhnou výrazně rychleji. Máte pokémona s Flame Body, ideálně na vysoké úrovni, v týmu? Výborně, můžeme pokračovat.

Pokemoni, kteří mohou mít Flame Body

Další, co nám výrazně usnadní křížení, je key item Oval Charm. Ten získáte v Circhesteru po vítězství v lize. Jděte do hotelu nalevo, vyjeďte do patra, a v prvních dveřích nalevo bydlí policista, který vám jej daruje. Jelikož je to klíčový předmět, jednoduše jej necháváte v batohu a nemusíte se o něj dál starat. Díky němu budou sestry nacházet pokémoní vajíčka častěji. Máte už i oval charm? Výborně, tak vzhůru na to!

Ještě než začneme s informací, jak křížit, existují pokémoni, kteří se křížit nedají. Toto pravidlo se týká všech „legendárek“ kromě Phione a Manaphyho, čili v této generaci Zamazenty, Zaciana a Eternata, a pak pokémonů, kteří vypadají (a mnohdy nejen to), že jsou slepeninou náhodných částí těl. Jedná se o Arctovishe, Arctozolta, Dracovishe a Dracozolta. A také Type: Nulla a Silvallyho. A samozřejmě nemůžete křížit pokémoní batolata, protože to by byla prostě úchylárna. Čili vajíčko nezískáte ani od pokémonů Pichu, Togepi, Tyrogue, Cleffa, Wynaut, Budew, Bonsly, Mime Jr., Munchlax, Riolu a Mantyke.

Křížení za účelem doplnění Pokédexu

Za tímto účelem nejspíše navštívíte sestřičky, pokud máte vyvinutého pokémona, ale chybí vám záznam o jeho předešlé fázi. Například jste na Lake of Outrage chytili Lucaria, ale nemáte Riolu. V drtivém procentu případů stačí dát onoho pokémona spolu s dittem do Nursery. Za krátký čas dostanete vajíčko a za další krátký čas se vám vylíhne riolu. Nefunguje to tak však u každého.

Jsou pokémoni, kteří potřebují, aby rodiče drželi speciální předmět. Pokud jej při křížení nedrží, nevylíhne se batolecí pokémon, nýbrž už fáze po něm. Například z vajíčka od Roserade nedržící předmět se vylíhne Roselia, zatímco z vajíčka od Roserade držící Rose Incense se vylíhne Budew. Všechny tyto předměty můžete nalézt na tržnici u města Hulbury. Kompletní seznam je zde:

RodičBatolePředmět
WobbuffetWynautLax Incense
Roselia/RoseradeBudewRose Incense
SudowoodoBonslyRock Incense
Mr. Mime/Mr. RimeMime Jr.Odd Incense
MantineMantykeWave Incense
SnorlaxMunchlaxFull Incense

Křížení pro kvalitního soutěžního pokémona

Každý pokémon má děditelné základní vlastnosti u každého statu (HP, Útok, Obrana, Speciální útok, Speciální obrana, Rychlost). Těmto statům se říká IV a po dokončení hry se vám budou zobrazovat v počítači. Krom toho má každý svou povahu, která zvedá jednomu statu hodnotu o 10% a jinému ji o 10% snižuje. A také schopnost, typicky má pokémon dvě plus třetí skrytou, ale jsou i pokémoni, kteří mají pouze jednu. Ne u všech pokémonů se dá v tuto chvíli získat skrytá schopnost. S tím si nelamte hlavy, možná se časem odemknou.

Pro křížení se vám bude kromě kvalitního ditta a oval charmu hodit několik dalších předmětů:

Destiny Knot – Pokud jeden rodič drží tento předmět, přesene se 5 náhodných statů ze 6 na potomka. Nevýhodou je, že se vždy náhodně vybere stat jednoho z rodičů. Proto potřebujete mít oba rodiče kvalitní.

Everstone – Pokud jej jeden rodič drží, přenese se jeho povaha na potomka

Power předměty – Power Weight, Power Bracer atd. Pokud jej rodič drží, přenese se na potomka právě ten stat, který tento předmět zvyšuje během tréninku. Pro každý stat existuje jeden předmět.

Everstone, Destiny Knot a Power předměty jsou základem pro křížení.

Power předměty nejsou až zas tak nutné,a pokud máte kvalitního ditta, často je ani nepoužijete.

Podrobný popis jak na to

Na začátku máte dva rodiče, pravděpodobně ditta a pokémona, jehož potomka chcete používat v zápasech. V ideálním případě má ditto minimálně 4 „Perfektní IV“ a rodič alespoň tři. Perfektní IV v drtivé většině případů znamená, že podle Judge mají hodnotu „Best“. Jsou však i výjimky: Když hrajete Trick Room tým, chcete mít rychlost minimální, čili „No Good“. U speciálních útočníků se pak doporučuje, aby měli No Good i útok, neboť to snižuje sílu soupeřovu Foul Playi a zranění, které pokémon obdrží při ráně, když je zmaten. Nyní však předpokládejme, že hledáme standartního pokémona, kde potřebujeme 5 perfektních vlastností a útok nebo speciální útok – čili ten, který nebudeme využívat – jakýkoliv.

Ditto s perfektními staty ideální pro křížení. Svého můžete získat na discord.gg/dittos

Výborný začátek by tedy byl, kdybychom měli jednoho z rodičů již se správnou náturou. Doporučujeme proto chytat různé ditty. Kdykoliv jste online a někdo vyrobí ditto raid, jděte do toho! Ale pokud ne, nic se neděje. V tuto chvíli dejte do Nursery rodiče a ditta, Destiny Knot by měl držet jeden, druhý, pokud má správnou povahu, drží Everstone. Pokud nemá, nic nedrží, případně mu dejte Power předmět.

Nyní nastává poměrně nudná a zdlouhavá část, kdy jezdíte tam a zpátky, vyzvedáváte a líhnete vajíčka. Čas od času se na ně podívejte a když zjistíte, že se vám vylíhl lepší pokémon než rodič či ditto, vyměňte jej za něj. Nezapomínejte, že vajíčka dostanete jen od pokémonů různého pohlaví. Pokud nemáte pokémona se správnou povahou, je dost dobře možné, že během tohoto procesu takového získáte. V tom případě jej vyměňte za jednoho z rodičů. Pokud má váš vylíhlý pokémon zděděné všechny potřebné staty od rodičů, můžete například ditta vyměnit za jiného, až po čase získáte perfektního pokémona. Je to opravdu dlouhý a ne moc záživný proces, a tak nám tvůrci hry přišli naproti s přeměty, které můžete využít místo křížení.

Přestože má Drilbur perfektní pouze staty 4 ze 6, Sp. Atk je mu k ničemu, čili má perfektní 4/5 a je téměř ideální na křížení.

Předměty, kterými obejít křížení

(Gold) Bottle Cap: Když máte pokémona na levelu 100, můžete u chlápka v Battle Tower podstoupit tzv. Hyper trénink. V něm zvýší vámi vybraný stat na hodnotu „Best“. Bohužel toto funguje pouze na daného pokémona a tato vlastnost se nedědí. Gold Bottle Cap na tuto úroveň zvyšuje veškeré staty.

Ability Capsule: Změní pokémonovu schopnost na druhou dostupnou. Bohužel nedokáže změnit na/z skrytou abilitu.

Mint (různé druhy): Změní povahu pokémona na jinou.

Všechny tyto předměty můžete získat za BP v Battle Tower.

Dědivosti dalších atributů

Samička vložená do střediska má šanci 80% přenést svou schopnost do další generace. 60%, pokud se jedná o skrytou schopnost.

Pokéball, ve kterém se mláďata líhnou, je vždy stejný, jako ten, ve kterém byla samice. Pokud křížíte samce s dittem, nový pokémon bude v obyčejném pokéballu. Masterball ani se nedá dědit, důsledkem bude opět mládě v pokéballu.

Je možné křížit různé druhy pokémonů spolu, pokud spadají do stejné „Egg group“. Tyto skupiny si můžete zjistit třeba zde. Nicméně tuto informaci až tolik nepotřebujete. Typicky budete křížit dva pokémony stejného druhu. Nebo třeba Corviknighta s Rookidee. Mládě vždy bude stejné linie jako jeho matka.

Egg moves

V podstatě jediný důvod, proč byste křížili dva různé druhy pokémonů jsou Egg moves. Jedná se o útoky, které pokémon může získat pouze od jiného druhu. Proto je důležité si zjistit, jak dostat daný útok na pokémona.

Velkou výhodou v nové generaci je, že můžete dostat Egg Moves na svého pokémona bez potřeby vylíhnutí daného pokémona s Egg Move. Když dáte do střediska dva pokémony stejného druhu (čili Corviknighta a Corviknighta, nikoliv Corviknighta a Rookidee), pokud má jeden pokémon Egg Move a druhý volné místo mezi útoky (Tj. umí maximálně tři), útok se po nějaké době od prvního pokémona naučí. A to bez ohledu na pohlaví.

Poté, co získáte pokémona s potřebnými IV, schopností, egg moves a povahou, nastupuje část trénování, která se nazývá EV trénink, o které si řekneme později.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *